torsdag 16. oktober 2008

Får trøste meg m denne i en hektisk hverdag ;)))

Når tingene i ditt liv virker nesten uoverkommelige, og når 24 timer i døgnet ikke er nok, så husk historien om syltetøyglasset og de to koppene med kaffe. 

En professor stod foran sin klasse med filosofistudenter og hadde noen ting foran seg. Da timen begynte, tok han uten å si et ord, et meget stort tomt syltetøyglass fram og begynte å fylle det med golfballer. Da han hadde gjort det, spurte han klassen om glasset var fullt. Alle var enige om at glasset nå var fullt. 

Så tok professoren fram en eske med småstein og begynte å helle dem ned i glasset. Han ristet glasset lett slik at småsteinene fordelte seg mellom golfballene. Deretter spurte han igjen studentene om glasset var fullt. De var enige i at glasset var fullt. 

Deretter tok professoren opp en eske med sand og begynte å helle den opp i glasset. Sanden fylte naturligvis de resterende hulrommene i glasset. Igjen spurte han om det var fullt. Klassen svarte enstemmig ja. 

Til slutt tok professoren to kopper kaffe og helte dem begge ned i glasset. Hulrommet som var mellom sandkornene, ble nå effektivt fylt. Studentene lo. 


”Nåvel” sa professoren da latteren hadde stilnet av. ”Jeg vil at du skal forestille deg at dette glasset representerer livet ditt. Golfballene er de viktige tingene i livet ditt – din familie, dine barn, din helse, din hund, dine venner og det du virkelig brenner for i livet – og hvis du mistet alt annet og bare har disse tingene igjen ville livet fortsatt være meningsfullt.” 

Småsteinene er de andre tingene som betyr noe for deg som for eksempel jobben din, huset ditt og bilen din. Sanden er alt det andre – det som ikke betyr så mye. 

”Hvis du putter sanden oppi glasset først,” fortsatte professoren, ” så blir det ikke plass til verken småstein eller golfballer. Det samme gjelder for livet ditt. Hvis du bruker all din tid og energi på småtingene, så vil du ikke ha plass til de tingene som er så viktige for deg.” 

”Vær oppmerksom på det som er viktig for at du skal være lykkelig i livet. Lek med barna dine. Gå en tur med hunden. Ta deg tid til en helsesjekk. Ta din partner med ut på middag. Ta deg tid til hobbyen din. Det vil alltid være tid til å gjøre rent i huset og kaste søppelet. Ta vare på golfballene først, de tingene som virkelig betyr noe for deg. Finn ut hva du vil prioritere – resten er bare sand.” 

En av studentene rakk opp hånden og spurte hva kaffen representerte. Professoren smilte – ”Jeg er glad du spurte om det. Det er for å vise at uansett hvor travelt du har det, så vil det alltid være tid til et par kopper kaffe med en venn.”

Ingen kommentarer: